Kamp Westerbork

Op 26 mei 2021 bezochten mijn vrouw en ik Kamp Westerbork. Vanwege de coronamaatregelen was het Herinneringscentrum gesloten. Het kamp zelf was echter vrij toegankelijk.

 

Ondanks dat behalve de Commandantswoning en een deels heropgebouwde Barak 56 geen enkel bouwwerk bewaard is gebleven, is op het hele kampterrein de pijn, onmacht en angst nog steeds voelbaar. Hier begon voor 107.000 Joden, Roma en Sinti – gewone mensen wiens enige ‘misdaad’ een andere levensovertuiging was – een reis naar een een vrijwel zekere dood.

 

Slechts zo’n 5.000 van hen wisten de hel van de concentratie- en vernietigingskampen zoals Auschwitz, Bergen-Belsen en Sobibor te overleven. Voor de anderen is het monument ‘De 102.000 Stenen’ opgericht, waarbij elke steen staat voor één slachtoffer. Opdat zij nooit worden vergeten.

 

CategoriesUncategorized