Ardennes American Military Cemetery

Op 2 januari 2018 bezocht ik met mijn gezin de Ardennes American Military Cemetery in Neupré (B), waar 5.329 Amerikaanse GI’s hun laatste rustplaats hebben. Velen van hen zijn gesneuveld tijdens het Ardennen-offensief in 1944. Tevens worden hier 462 vermisten herdacht.

Het weer was grauw en grijs toen wij de begraafplaats bezochten. Dat benadrukte de impact die een militaire begraafplaats sowieso altijd op mij heeft. Het grootste respect heb ik voor helden die het hoogste offer brachten voor mijn vrijheid.
Ook hier zijn het weer de kruizen zonder naam die de grootste indruk op mij maken – de naamloze helden wiens stoffelijke resten niet konden worden geïdentificeerd.

Ditmaal heb ik in de nabewerking ervoor gekozen om de grauwe sfeer die ik op die dag voelde te benadrukken. De laatste foto is helderder en kleurvoller – toen wij de begraafplaats wilden verlaten brak de zon door. Een mooie metafoor om te benadrukken dat na de strijd, het leed en de dood de vrijheid was herwonnen.