Over Mij

Mijn naam is Duncan van der Velden. Ik ben echtgenoot, vader, veteraan, hobby-auteur en hobbyfotograaf.
In de jaren ’90 ben ik als beroepsmilitair driemaal uitgezonden geweest naar het Voormalig Joegoslavië. De ervaringen die ik daar heb opgedaan zijn en blijven een belangrijk onderdeel van mijn leven en de manier waarop ik naar het leven kijk. Ik heb daarover een boek geschreven, getiteld “Een Dubbele Overwinning”. In dat boek vertel ik over die ervaringen, aan de hand van het dagboek dat ik tijdens mijn therapie heb geschreven. Het boek is verkrijgbaar via Bol.com, Kobo en mijn website, mocht je het willen lezen. Zonder mezelf op de borst te kloppen kan ik zeggen dat het een aanrader is!

Maar ik mag dus ook graag fotograferen. Militaire geschiedenis, met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog, is een van de belangrijkste hoofdonderwerpen van mijn shoots. Ik vind het belangrijk om te blijven beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is – er is voor betaald met bloed en leven.
Een ander, voor mij net zo belangrijk onderwerp is de natuur. Het contrast met oorlog kan bijna niet groter zijn, en daarom is de natuur voor mij een favoriet onderwerp. De schoonheid en de rust die de natuur in alle jaargetijden uitstraalt brengt mij rust, en biedt onbegrensde mogelijkheden voor een schitterende foto. In navolging daarvan vind ik het ook heel leuk om macro te schieten.
De laatste tijd probeer ik meer met scherpte-diepte te spelen, en ga ik wat vaker op pad voor urban- en street photography.

Nikon D7000

Mijn hardware: ik gebruik momenteel een Nikon D7000 DLSR spiegelreflexcamera met een Nikon AF-S 18-135mm f/3.5-5.6 DX lens, aangevuld met een Tamron SP 70-300mm f/4.0-5.6 Di VC USD zoomlens. En heel soms val ik terug op mijn oude D3100 met standaard Nikon AF-S 18-55mm f/3.5-5.6 VR II DX kitlens. Daarnaast heb ik nog het nodige aan goodies in mijn cameratas zitten, zoals een scala aan (grijs)filters, een reportageflitser, en een Zomei Q999C lichtgewicht statief.
Zoals te zien is, is mijn hardware relatief low-budget, en dat klopt.

Ik ben indertijd serieus met fotografie begonnen met de Nikon D3100, een instapper, die is inmiddels al redelijk op leeftijd.
En ook mijn accessoires hebben geen duizenden euro’s gekost. Wat dat betreft zijn Wish.com en AliExpress hofleveranciers van mij. Dat neemt niet weg dat ik met deze hardware in staat ben om prima foto’s te maken. Het is tenslotte de fotograaf de de mooiste foto maakt, niet de apparatuur. Dat neemt niet weg dat, naarmate ik vorderde in mijn skills en mijn camera steeds beter leerde kennen, ik tegen de beperkingen van de D3100 aan begon te lopen. Ik ben me daarom gaan oriënteren op een stapje hoger: een D5000-serie of D7000-serie. Geen fullframe-camera, want dan moet ik ook nieuwe lenzen hebben. En fullframe heb ik ook helemaal niet nodig – ik ben hobbyist, geen professional.
Het is uiteindelijk dus de Nikon D7000 geworden, een jonge occasion – want ook hier geldt dat ik niet persé het nieuwste van het nieuwste hoef te hebben om mooie foto’s te maken.
In de D7000 heb ik alles gevonden wat ik ontbeerde in de D3100 – meer snelheid (ook in burst!), meer pogrammeerbare knoppen zodat ik niet steeds in het menu in hoef te zoeken, een veel betere fotokwaliteit – én als bonus een ingebouwde focusmotor, zodat ik ook oudere lenzen zonder autofocus kan gebruiken.