Op 2 juli 2018 bezocht ik met mijn gezin de Amerikaanse militaire begraafplaats in Colleville-sur-Mer in Normandië. Het unieke aan deze begraafplaats is dat de 9.387 helden die hier hun laatste rustplaats hebben uitkijken over de stranden van Omaha Beach, waar velen van hen het leven lieten.

De zee aan spierwitte marmeren kruizen op het groene gras geeft een enorm contrast aan de situatie – het leed dat de kruizen, soms afgewisseld met een enkele Davidsster, weerspiegelen, afgezet tegen het groen van leven – is in mijn optiek gelijk de harmonie van deze heilige plaats. Daarom heb ik in de foto’s tijdens de nabewerking dat contrast zoveel mogelijk willen benadrukken.

Het ultieme contrast heb ik toegevoegd aan de laatste vijf foto’s. Het zijn foto’s die ik zelf heb genomen, en geven weer hoe ik het strand die dag in 2018 op mijn netvlies had – ik zag voor mijn ogen de Amerikaanse soldaten uit hun landingsvaartuigen het strand op rennen, vechtend en stervend voor mijn vrijheid.

Het meest indrukwekkend voor mij zijn de 307 kruizen waar geen naam op staat. “Here Lies A Comrade In Arms, Known But To God”. Hoe erg moet het zijn als je het hoogste offer hebt gebracht, maar niemand weet wie je bent. Die kameraden verdienen mijn grootste respect.